Lekkere wijn recepten

Flammkuchen

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Op tafel in: 100 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • zout
  • (zonnebloem)olie
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 120 gram spekreepjes
  • 20 gram roomboter
  • 100 gram fromage blanc/kwark
  • 100 ml crème fraîche

Bereidingswijze: 

  1. Meng de bloem, ½ eetlepel zout, ½ dl olie en 1 eetlepel lauwwarm water door elkaar. Goed kneden totdat een elastisch deeg ontstaat. Laat op een koele plaats minstens een uur afgedekt rusten.
  2. Smelt de boter en smoor de uien erin, laat ze niet bruin worden.
  3. Schep de spekjes door de uien.
  4. Klop de fromage blanc of kwark, crème fraîche, zout, peper en een beetje nootmuskaat door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 280°C. Vet een bakplaat in en bestuif met bloem.
  6. Druk het deeg op de bakplaat uit tot een grote ronde vorm.
  7. Bestrijk het deeg met het crème-fraîche-mengsel, verdeel ui met spek erover en besprenkel met wat olie.
  8. Bak de Flammkuchen in ongeveer 10 minuten lichtbruin.

Tip: ook lekker met champignons en geraspte kaas

Wijnspijs-suggestie:

Bij een traditioneel Elzasgerecht als Flammkuchen hoort natuurlijk een klassieke Elzaswijn. Onze tip is de Alsace van Domaine Loew. Deze loepzuivere, biodynamische witte wijn is een blend van de nobele Elzasdruiven pinot gris, gewurztraminer, riesling en muscat. Samen zorgen ze voor een perfecte combinatie van geurigheid, frisse zuren, smaakintensiteit en body om de smaken van de flammkuchen perfect te ondersteunen, maar ook tegenwicht te bieden aan de romige en zoute smaken. Een mooie match!

Bronvermelding: Alsace Wijnen
  Recept downloaden

Klassieke, aromatische Elzasser. Vol en zacht. Ideaal bij asperges op klassieke wijze.

Domaine Loew Elzas Alsace 2022

Aromatische witte wijn met de geur van bloemen en een beetje muskaat. De smaak is zacht en vol. Hét klassieke Elzasser aperitief, maar ook prima bij oosterse gerechten en zoetwatervis.

Joost Vissers

Tip van Joost

"Elzas zoals het hoort! Aromatisch, vol, zacht en lengte. Gemaakt door mijn favoriete wijnmaker uit de Elzas, Sebastien Loew..." Lees meer

14,5
Perswijn
2022
Perswijn: 14,5 punten

Bloemen, peer, meloen, druivig, lychee, zacht en sappig, mild, zoete stijl
9-
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9-

Waaiert breed en nadrukkelijk uit, lardeert een en ander met een vetje om vervolgens precies en puntig te eindigen.

16,70

Vanaf 12 flessen 15,31 per fles

Even geduld a.u.b.